Astro-humorunk:

avagy nem mindig csak vakbél-komoly a csillagos élet :-)))

Gyöngyszemek a Stella-listáról 

/fordított időrendben/

 

Re: *STELLA* Együttállás

Feladó: "Csukovits Gyorgy"
Dátum: 2009. november 23. 21:46

Monikasó helyesen MoNiCa só. Azaz molibdén nikkel kalcium só.
Kesernyés ízű büzös, sötét bizonytalan állagú anyag. Erősen
blokkolja az agyműködés bizonyos területeit.

Csuko

On 2009.11.23., at 19:17, "Kiss Gyula"  wrote:
> Valóban gyönyörű /volt/.
> Az a bizonyos sófajta vélelmezhető kémiai alulképzettségemből
> adódóan sajnos
> nem ismert számomra. No igen: 6 éves korunk után már csak
> felejtünk /a'la
> Hofi Géza/.
>
> Viszont ma keresett egy GGKI-s jóember, akivel megyezetem egy decemb
> er 2-i
> IYA-DVD vetítésben.
> Juteszembe: kezd kifutni az év, nézzetek körül, érdeklődjetek
> ismeretségek
> kapcsán /pl. iskolák/, hol lehetne még elsütni a vetítést.
>
> Bacsi, kedves, ha már anno merényelted a Stellát eredménnyel
> létrehozni,
> biztosan tudsz az Egyetemen is annyit kavarni, hogy levetítsük /uram
> bocsá'
> valami csillagszeretési kezdeményt is elvetni?/. Well?
>
> Gyula
>
> ----- Original Message -----
> From: "Csukovits Gyorgy" <gyorgy@csukovits.com>
> To: "Stella" <stella@titanic.nyme.hu>
> Sent: Monday, November 23, 2009 5:53 PM
> Subject: *STELLA* Együttállás
>
>
> Sziasztok!
>
> Nagyon szép Jupi-Hold párzás figyelhető meg. Aki kedvet kap és
> teheti, tegye. Marmint nem a párzást, hanem a megfigyelést. Bár
> igaz most megy a mónikasó. De a jelenség tovább tart :)
> Csuko
 

 

sftp francessenbele dotcom

Feladó: "Sir Galahad"
Dátum: 2009. október 9. 0:15

Alább H1N1 újftp elérhetetlenségi sirámok következnek.

Gyula leírta, hogy megyen már (a hajnalcsillag lefelé, de főleg) az új titanic ftp a fantasztikusan biztonságos sftp protokollal (ami már majdnem annyira hiányzott, mint a Kalahárinak az eső, de annyira bizonyosan, mint üveges tótnak a hanyattesés).

Mint általában a biztonságos(nak hitt) netes megoldások, ez is nyilván sokkal tökéletesebb biztonsággal zárja ki a mezei júzereket, mint pl. a legbutább másnapos hackereket, gondolom.

Legalábbis ez a helyzet az én esetemben (értsd: mezei júzer kategória). A TotalCommander 7.0, meg az sftp pdtdi turbódízel pluginek fejlesztői nyilván nem gondoltak az olyan lúzer júzerekre, akik firewall (méghozzá szar "http proxy with ftp support", ami már a hagyományos ftp-t is csak úgy-ahogy támogatta, fájlt törölni pl. nem lehetett az ftp szerverről) mögött üldögélve töltik idejüket. A proxy jelszavát ugyanis nem kérdezi a kiváló plugin, nem is lehet beírni sehová, így aztán ki sem derülhet, hogy támogatja-e egyáltalán ezt az új ftp protokollt, vagy mi a túrót.

No majd próbálkozok otthonról, a börgőci infrastruktúrára épülő forgalomkorlátos netről. Hogy a franc essen a 21. századi vidéki magyar internetelérési lehetőségekbe.

 

 

 Re: *STELLA* 100 oras kep-elozetes

Feladó: "dudu"
Dátum: 2009. április 10. 10:16

Csak csajok kukkoltak? :-)) Mert akkor szétszedem a bodegát.

DL
----- Original Message -----
From: "Kiss Gyula"
To: "Stella Sopron" <stella@titanic.nyme.hu>
Sent: Thursday, April 09, 2009 10:49 PM

> Sziasztok!
>
> Nehany kepet felraktam a
> http://titanic.nyme.hu/~stella/fileadmin/Soproni_100ora/
> cimre. A tobbi 50 is jon - ido fuggvenyeben.
> Udv:
>
> Gyula.

/best of kikattantók:

http://titanic.nyme.hu/~stella/fileadmin/Image_Archive/bemutatok/20090402-05_Soproni_100ora_best_of/Soproni_100ora_03.JPG

a többi és kevésbé komolytalan kép a Galéria/Bemutatók alatt/

 

 

Schrödinger macskája, avagy kvantumfizika 18 éven felülieknek

  

Miután az autóban megjegyzést tettem egy, az utcán sétáló hölgy mellének feszességét illetően, nejem szóvá tette, hogy ismerve az érdeklődési körömet, intelligenciámat, műveltségemet, meglehetősen alantas dolognak tartja,  hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozok. Jobban belegondolva, nem is olyan hülyeség, sőt, sokkal humánusabb kísérlet levezetésére alkalmas, mint a már-már agyoncsépelt „macska a dobozban” kísérlet. Az egyenletrendszer és a gondolatmenet Roger Penrose (fizikus, matematikus) - szintén a szerencsétlen macskára vonatkozó -  okfejtésén alapul, míg a rendszer átdolgozása már a saját munkám.

Lássuk tehát:

Az esély arra, hogy az illető hölgy keble feszes avagy lógós 50% (vagy igen, vagy nem) Mivel a valós állapotról csak a melltartó levétele után győződhetünk meg, addig a rendszer hullámfüggvénye, a két lehetséges variáció szuperpozíciója:

 w│lógó mell›‌‌│szotty› + z‌│feszes mell›│nem szotty›

 ahol │szotty› és │nem szotty› a környezet lehetséges állapotait írja le.

Figyelmen kívül hagyva a környezetet, a „sokvilág szemlélet” a következőt hozza:

 w │lógó mell›‌‌│tudjuk, hogy a mell lóg› + z │feszes mell›│tudjuk, hogy a mell feszes›,

 ahol a │tudjuk, hogy…› kezdetű állapotok a kísérletező tudatának állapotait írják le. De vajon miért nem vagyunk képesek a makroszkopikus szuperpozíciók érzékelésére, miért nem érzékeljük az ezekhez hasonló állapotokat, és miért csak a „mell lóg” és a „mell feszes” alternatívákat vagyunk képesek érzékelni.

Abban az esetben pl. ha w = z = 1/√2, akkor az előbbi összefüggést szuperpozícióként is felírhatjuk:

 {(│lógó mell›‌‌ + │feszes mell›) *

* (│tudjuk, hogy a mell lóg› +

+ │tudjuk, hogy a mell feszes›) +

+  (│lógó mell›‌‌ - │feszes mell›) *

* (│tudjuk, hogy a mell lóg› -

- │tudjuk, hogy a mell feszes›)}/2√2,

 így, ha csak nincs valamilyen okunk arra, hogy az „érzékelésre vonatkozó állapotokat”, így pl. a (│tudjuk, hogy a mell lóg› + │tudjuk, hogy a mell feszes›)/√2 állapotot kizárjuk, akkor sem jutunk közelebb a megoldáshoz, mint korábban.

Ugyanez vonatkozik a környezetre is, ezért (példának okáért ismét a w = z = 1/√2 esetben) a sűrűségmátrixot szuperpozícióként írhatjuk fel:

 D = Ľ (│lógó mell›‌‌ + │feszes mell›) *

* (│lógó mell›‌‌ + │feszes mell›) +

+ Ľ(│lógó mell›‌‌ - │feszes mell›) *

* (│lógó mell›‌‌ - │feszes mell›),

 ami arra enged következtetni,  hogy a „koherencia környezet által okozott eltűnésének” szemlélete nem ad magyarázatot arra, hogy a mell miért csak pontosan a feszes, vagy a lógó állapot közül valamelyikben lehet. 

Idáig jutva a Penrose gondolatmeneten az alábbi bizonytalanságokat fedeztem fel: Mivel a Nő ismeri a végállapotot, lehetséges-e, hogy az ő tudata elegendő a hullámfüggvény összeomlásához? (bár ezt a nőket elnézve nem minden esetben tartom valószínűnek,) és másodszor ez a példa nem annyira 2 variációs, mint hogy a macska él-e vagy döglött, (ami az én mértékem szerint már lóg, a nő még tarthatja feszesnek), így az egyenletrendszert még az objektivitási tényező is bonyolítja. További kritika a kísérlettel szemben, hogy a melltartó puszta léte is valószínűsíti a végállapotot.

 Mások kisebb dolgokért is kaptak már Nobel Díjat.

Miután ezt a nejemnek bemutattam, kaptam egy sallert. Pedig, még nem is érti, miről van szó. Hiába, nem értékeli a tudományt.

 <Csuko>

 

 

Észlelés szélben, észlelőmacskával

Feladó: „Sir Galahad”

Tárgy: [Stella] Észlelés szélben, észlelőmacskával

Dátum: 2007. július 16. 8:53

Sziasztok!

Tegnap (vasárnap) estefelé, a szép kék ég láttán úgy döntöttem, kitelepülök az udvarra a készülő csillagda alapjai mellé, egy kis Trifid-fotózásra. Felhő egész Franciaországig semmi, szürkület fél tizenkettőtől, a Sagittarius is pont akkor delel, vezetőcsillag is akad, 7.5 magnis, ami még egész fényesnek számít.

Amint ilyenkor lenni szokott, a dolog nem indult egészen problémamentesen. Kezdődött azzal, hogy sehol se találtam az egyik USB-soros átalakítómat, de ezen még túltettem magam valahogy, mondván, majd kézzel exponálok, ott egye meg a fene.

A kipakoláskor kéretlen társam akadt a szomszéd kismacskája „személyében”. Amolyan „észlelőmacskám” eddig is volt, pont ennek az anyja, de az legalább megelégedett annyival, hogy a sötétben mellém lopakodva időnként vérfagyasztó nyávogásban tört ki.  Ez azonban még igencsak kölyök, s mint ilyen, igencsak játékos. Semmi módon nem lehetett megértetni vele, hogy egyáltalán nem örülök neki, hogy minduntalan megtámadja a cipőfűzőmet, annak meg pláne nem, ha a távcső és a számítógép közt húzódó vezetékdzsungellel teszi ugyanezt. Fél óra alatt tizenhatszor kellett átrakni a kerítésen, de én untam meg hamarabb.

Egyébként minden igyekezete ellenére a macskának mégsem sikerült az első helyre felküzdenie magát azon okoknak a toplistáján, amelyek miatt végül is nem fotóztam le a Trifidet. Ez a dicsőség ugyanis vitán felül a szélé lett, ami nemhogy csillapodott volna a napnyugtával, ahogy én naivan képzeltem, hanem még erősödött is. Ezért aztán kénytelen voltam lemondani a mélyégfotózásról. Helyette először tettem néhány eleve kudarcra ítélt kísérletet arra, hogy webkamerával megörökítsem a Jupitert, közben azonban olyan gyönyörű Tejutas ég lett, hogy inkább egy kis vizuális nosztalgiázásba kezdtem.

Először gyorsan végignéztem a Scutum-Sagittarius-Scorpius tájék összes M-betűs objektumát. A ködök nagyon olyan szépen jöttek, hogy eszembe jutott a rég a ládámban porosodó UHC filter - na ez volt a legnyerőbb gondolat egész este! A távcső egészen megtáltosodott tőle, sosem láttam még ilyen szépnek a Laguna-, Trifid-, Hattyú- és Sas-ködöket, nem beszélve a Gyűrűről, meg a fényesen világító Dumbbell-ről. A Cygnust átpásztázva egészen nyilvánvaló volt az Észak-Amerika néhány része (a 40x-es nagyításnál a szűk két fokos LM-be nem férhetett bele egészében), de az este legcsodálatosabb látványát a Fátyol-köd jelentette: a fényesebb részei (az NGC6992-6995, valamint az 52Cyg körüli rész) gyönyörűen előjöttek, helyenként (profibb vizuális észlelők azt írnák, mindenhol) még szálas részleteket is mutattak, de még a két fényes régió között levő halvány ködösségek is be-bevillantak, pedig azokat még lefotózni sem egyszerű.

Éjjel egy óra körül kezdtem elpakolni (közben majdnem ráléptem a sötétben a macskára). Hosszú idő óta ez volt az első olyan sikertelen fotózás, amikor mégsem morogtam magamban az időjárásra.

A tököst sajnos nem láttam, ugyanis fogalmam se volt, merre keressem (nem készültem rá, mert ha tényleg összejött volna a fotózás, úgyse lett volna időm ráállni).

Üdv:

Répássy T.

UI: Ha felépül a kerti házikó, azért sem engedem be a macskát, akárhogy nyávog. Bentről fogok röhögni rajta és ujjal mutogatok rá.

 

 

Mi vogymuk?

Feladó: "Csukovits György"
Dátum: 2005. október 26. 22:26

"az sok küd es fölhű leküm mög zakosztya
nem látém az Major, (sem Canis sem Ursa)"

Lehet, hogy megírom egyszer végig Halott az Egész címmel. Kérdeném, mi lett a népszavazás eredménye, lesz e Wechsel, vagy Muck, Es mit láttok zümtüchel, milyen idő lesz? Nekem sajna egy vasárnap éjjeli út miatt megrövidül a hétvégém, pedig jó lett volna kihasználni az ünnepeket.
Ja, és Sz. Tomi légyszi nyomj nekem új kitűző cédulát, mert a régit
elhagytam! (Amúgy is meggyűrtem egyszer hangszóróölelgetés közben.)

JÓ EGET!!!!!!!

 

 

Re: [Stella] off topic, de érdekes

Feladó: "Csukovits György"
Dátum: 2005. július 22. 21:56

Sziasztok!

Ez sajna nekem sem új, és én a végére sem tudtam járni. Velem egy nokia (szándékosan kisbetü) communikator űzött bizarr játékot.
A hibák:
-Pannonos sms nem érkezik meg
-Bekapcsolás után, amíg nem volt fogadott, vagy tárcsázott hivás, nem lehet megnézni a frissen érkezett smst, mert lefagy.
-Néha csak úgy magától lefagy
-Valamikor lelassul, és percekig alig reagál
-Néhány gomb nem működik.
-A külső kijelző időnként tönkremegy, olyankor csere.
Ja és a lefagyás után 1 percig bootol, ilyenkor se hall se lát. Az is előfordult, hogy beszélgetés közben lefagyott.

Nem tudom másoknak mennyire vált be, de nálam csak az első hibát javították garanciában, a többin nem tudtak segíteni. Amikor reklamáltam, meglobogtatott egy nokiás papírt, hogy aszongya: Javítva.
Mondom, de hát nem jó! Válasz: azóta tönkrement
Mivel balek voltam, elhúzták a garanciaidő végéig. Utána az első javítási ajánlat 53000. Azóta a fiókban van.

Azt gondoltam talán vége lesz ennek a vadkapitalista időszaknak egyszer... Míg el nem mentem vásárolni a TESCO-ba. Mikor kérem az áfás számlát, a menyecske kéjes pofával csicsergi: Ha áfás számlát kér, nincs garancia!

Jobb Eget!

<Csuko>


----- Original Message -----
From: "Szucs Gabor"
Sent: Friday, July 22, 2005 11:07 AM
Subject: Re: [Stella] off topic, de érdekes


Petyus András  irta:
Igen, igen... Szerintem mindannyian tudunk hasonló történeteket. Sajnos Magyarországon még nem tudatosult a tisztelt multinacionális céghez felvett, sokszor nem is szakmabeli eladókkal, hogy nem mi vagyunk Őértük... Az a baj, hogy a fogyasztóvédelem nálunk elveszik a bürokrácia útvesztőiben. A 100 lépést azt hiszem ilyen szinten kellene elkezdeni és nem pl. az egészségügyet szivatni vele (tudom, elfogult vagyok...:-D )
Szerintem, ha egy hasonló szituációban legközelebb nem szóltok semmit, csak rájuk döntitek az asztalt, majd felfigyelnek... Egyébként csak a panaszkönyvet kell kérni, nem kell magyarázkodni semmit. Az abban leirtakat ugyanis hivatalból kutya kötelességük kivizsgálni. Vagy egybőla főnököt kell hívni. :-)
Szerintem csak ez segíthet, szerintem...

Tiszta Eget! Ja! Rajivától megjött az upgrade az EQ6-hoz! Pöpec!
Kiváncsi vagyok majd Ég alatt hogyan szuperál. Ja, egyébként alig
drágább a hazai autoguidereknél...


Szücsi

Kedves kis történet Magyarországról, ami ezek szerint nem a világ része.:-(((
>
> Hol is élünk mi?

> Történt pedig az eset valahol az Európai Unió egy távoli szegletében,  Budapesten.
> Másfél éve, külföldön, de ott is drága pénzért vásárolt Fujifilm S2 Pro fényképezőgépem egyszer csak, minden átmenet vagy előzmény nélkül, nem akart működni. Fekete képkockákat rögzített, semmi mást. Gondoltam tehát egy nagyot és elvittem a Fujifilm Magyarország által ajánlott szakszervizbe, ahol annak rendje és módja szerint átvették.
> Néhány nap elteltével fel is hívtak, hogy a készülékben elromlott a CCD, így ki kell cserélni az alaplappal együtt, az alkatrész költsége ily módon potom 300.600,-Ft, vajon kérem-e a javítást. Minthogy a konkurenciánál ennyi pénzből kijön másfél darab vadonat új fényképezőgép, garanciával, nos, inkább nem kértem a javítást és szomorú szívvel vettem - töredékáron - egy új Nikon fényképezőgépet.
> Azonban egy barátom rákérdezett, hogy típushiba-e ez a CCD-elhalálozás a > Azonban egy barátom rákérdezett, hogy típushiba-e ez a CCD-elhalálozás  a Fuji S2 Pro gépeknél, mert azt látja, hogy külföldi internetes fórumokon sokan panaszkodnak erre. Belevetettem tehát magamat a szörfölésbe és több tucat hozzászóláson keresztül azt olvastam, hogy bizonyos szériaszámú gépek sorra meghaltak, ugyanezzel a "fekete CCD" hibával. A fórumozók Los Angeles-től, Düsseldorfon át Szingapúrig arról számoltak be, hogy bevitték a gépet a helyi Fuji márkaszervizbe, ahol garanciaidőn túl is ingyen cserélték a hibás CCD-t, lévén a problémát jól ismeri a gyártó.
> Felhívtam tehát a budapesti szervizként megbízott kft-t, hogy mit is olvastam, tudnak-e segíteni, tudnak-e netán kérni ők is Fujtól ingyen alkatrészt stb. Nos, a válasz a következő volt: "ilyen szériahiba nincs, mert mi még nem találkoztunk vele. " Továbbá: "Nem érdekes, hogy mi van a világon, mi Magyarországon élünk." Amikor megemlítettem, hogy megkérdezem, mi a Fuji véleménye, csak azt a választ kaptam: "Hívjon akit akar, vigye javíttatni oda, ahova csak akarja." Ezek után felhívtam a Fujifilm Magyarországot, és elmeséltem nekik a történetet. Típushibáról ők sem tudtak, de udvariasan megígérték, hogy ha elküldöm nekik néhány vonatkozó fórum internetcímét, megkérdezik majd Japánban. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmemet, hogy csak akkor végez garanciális javítást a szerviz, ha a gépet Magyarországon vásároltam. Nos, úgy látszik, lassan két hete nem kapnak választ Japánból.
> Felhívtam tehát a Fujifilm Ausztriát és megkérdeztem őket is. Először megkérdezték, hogy hol vettem a gépet és mikor, majd azt mondták, ugyan a Fujifilm Németország lenne illetékes, de nem gond, ha nem tudom Németországba vinni, meg tudják oldani akár garanciában is a javítást, merthogy a második évben a Fuji vállal világgaranciát. De ha már a részleteknél tartottunk, megkérdezték, mi a hibajelenség. Mondtam, minden kép fekete. Erre hallom a választ: "ismerjük ezt a hibát, ezt akár garancia nélkül is ingyen javítja a Fujifilm, csak sajnos várni kell 3-6 hetet, mire megjön az alkatrész."
> Ezután elmentem a gépért Zuglóba. Ott megtudtam, a gépemet nem tudom elvinni, minthogy nincs összeszerelve. "Azt megbeszéltük, hogy nem kéri a javítást és elviszi a gépet, de azt nem, hogy már jöhet is érte, és hogy összeszereljük." Ezen kívül megtudtam még, hogy "frusztrált vagyok, és hogy idehaza azok a szabályok vannak érvényben, amik itt érvényben vannak, és amúgy is ők képviselnek egy márkát, de nem tudnak mit tenni, ha egyszer nem ők a garanciavállalók stb stb.
> Rákövetkező hétfőn tehát visszamentem és elhoztam a végre összeszerelt gépet, a kedd reggelt pedig már a bécsi Fujifilm szervizben kezdtem, ahol nagyon udvariasan átvették a gépet, a munkalapra ráírták, hogy "schwarz CCD Problem", és megkérdezték, ha készen van a gép, feladják-e postán vagy elmegyek érte ismét Bécsbe. Végiggondolva, hogy a postán a Shell Smartkártyám sem érkezett meg, bár valaki lezabálta róla a pontokat mindenféle McDonald"s éttermekben étkezve, inkább ez utóbbi megoldást választottam. Még megtankoltunk egy kis olcsó osztrák dízellel, vettünk olcsó osztrák tejet és kenyeret, olcsó francia sajtot továbbá olcsó osztrák Pampers pelenkát és olcsó osztrák WC-papírt, majd hazajöttünk, lévén mi itt élünk, Magyarországon.

 

 

Árnyékra vetődtem

Dátum: 2005. szeptember 29. 09:50

Szervusz Gyula!

Tegnap, mire kipakoltam a cajgot pont minden eltűnt az égről. Azért kipróbáltam a fűtést. Elég rövid ideig voltam kinn, és mivel nem akart párásodni, rálehelős tesztet végeztem.
Ha le van takarva a cső, bekapcsolt fűtés mellett magától bepárásodik, ha leveszem a párahüvely végéről a takarósapkát, kb. 10 sec alatt leszárad. A kereső nagylencséje, a fényképező, és az okulár pillanatok alatt ledobja a rálehelt párát, a kereső kislencséjét pedig párásra sem tudtam lehelni. Mivel a keresőokulár nem volt rajt, és a csövet nagyobbik fokozaton fűtöttem, 1,4 A volt a mért áram, ami az új aksin 4 tizedes voltos feszültségesést okozott. Szerintem akár 2 éjszakát is ki kell bírnia folyamatos fűtés mellett, és ha minden alkalom után újratöltöm, nem okozhat gondot a mínusz 20 sem. Igaz, azt valahogy ki is kell bírni.
Most nekiállok okulárokat tisztítani, mert valami marha összelehelgette.

Üdv, és jó eget!

Csuko

 

 

 1730 m


Dátum: 2005. május 15. 19:01

A Gyula egy "levelibeka". A szo nemes ertelmeben. Mondta, hogy ne menjunk fel a "nagy hegyre", de nem hittunk neki. Azert csodalatos volt majus elejen hofuvast latni ca. 1730 m magassagban. :-D
A juliusi ut remelem szerencsesebb lesz.
Tiszta Eget!

Szucs Gabor

 

 

AlmarIvan050422

(hm... nem biztos, hogy a listára ment, az archivban nem találom)

A Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem előadójaként 2005.04.22-én tisztelhettük Almár Iván professzor urat, aki érkezésekor az "Aha, MCSE!" felkiáltással jelezte már a lépcsőházból, hogy "itthon van".
Előadása előtt többször is szót váltottam vele, így többek közt a soproni, a csillagászatot egyre jobban kedvelő közönségről, a városról és - természetesen kis lelkes csapatunkról, a Stella Sopronról is említést tettem.
Élő Gergő tüsténkedése kapcsán éppen kérdezte, hogy "állítólag van az orsolyitáknak csillagászati megfigyelő objektuma", mire igenlő válaszom Almár professzor urat is felvillanyozta, mert erről nem is hallott (jóllehet a geofizikai intézettel is régi kapcsolata van). A Széchenyi palota II. emeletén lévén az ablakhoz invitáltam mindkettőt, minthogy éppen látszott a torony. Pár szót szóltam a sanyarú állapotban levő toronyról (ami vélhetőleg az egyetlen e célra - ti. oktatásra - emelt épület).
Meséltem továbbá néhány érdekes esetünkről is, így arról a 8 éves kisfiúról, aki egyszer nagymamájával éjnek idején a Muckra érkezett, s míg készülődtünk az észlelésre, tömören deklarálta: "Planetáris ködöt szeretnék látni!". Mondanom se' kell: lefagytunk... No de kapott planetárist (tán Dubek mutatott neki).

A történet igen tetszett a professzor úrnak, s - minthogy még volt időnk - , ő is előállt egy remekbeszabott "planetárissal", imigyen:
"Még az intézetben történt anno, hogy valami főmufti elvtárs jött a nyakukra, megszemlézendő, mire is költik ezek az ebadta csillagászok azt a sok pénzt. A Detre beállított neki egy csillagot, és lelkesen magyarázott neki, de "főelvtárs" rendesen fanyalgott, jelezvén, hogy ez meg mi a nyavalya. Detre észlelvén a kínos helyzetet, jelentette a planetáris ködök kutatásának helyzetét is, és nagy lélekjelenléttel extrafokálisra húzta az amúgy változatlan irányú műszert. Az így már látványos "planetáris" már osztatlan sikert aratott: pártilag is megnyugodtak a kedélyek, és ezután már béke honolt a Svábhegyen..."

/Kiss Gyula feljegyzése 2005.04.22./

 

 

Egy kis vidamsag a borus napokon

Feladó: "Csukovits Gyorgy"
Dátum: 2005. április 12. 00:39

Sziasztok!

Eddigi rovid gyakorlati csillagaszkodasom alatt furabbnal furabb kerdeseket kaptam. Baratok, ismerosok, rokonok, idegenek...
Tavcso temaban mar osszejott a top 10. Mindegyik mastol szarmazik. Gondolom egy resze biztos ismeros.

10. Hol kell belenezni?
9. Hu de jo, mennyibe kerult?
8. Hol toltod fol ra a kepeket? (gondolom poennak szanta)
7. Mi ez fonok, megveszem 15ezerer. (lomis meglatta az udvaron felallitott csovet)
6. Minek ez neked? (hat persze, hogy az apam)
5. Ennyi? Nem is latszanak a kovek! (A Saturnuson!!!)
4. Mer ilyen vastag? Mer nem hosszu? (Csaj volt! Mintha nem is a csorol beszelne)
3. Hu de allat! mekkora nagyitas?! (Akkor lattam, hogy keresoben nezte a holdat)
2. O nem kerdezett, belenezett a keresobe visszafele.

Es az abszolut csucs:
no.1. Lattal mar benne UFO-t?

Azert azt beismerem, par honapja nemelyik tolem is szarmazhatott volna...

 

 

szabályok


Dátum: 2004. február 21. 12:07

Itt van néhány szabály, Gyula szereti az ilyeneket.
Csak nektek, csak most.

Az amatőrcsillagászat szabályai

1. Az egyetlen eset, amikor csillagásznak túl sötét van az az, amikor leesett az okulárrögzítő csavarja.
2. Három, egyszerű szabálya van a tökéletes asztrofotó készítésnek. Sajnos senki sem ismeri őket.
3. Az egy gével zuhanó binokulár és a föld között zajló csatában a földnek van kevesebb vesztenivalója.
4. A jó fotó a tapasztalat eredménye. Sajnos a tapasztalat, viszont rossz fotók eredménye.
5. A sötétség, tulajdonképpen nyugtatja a csillagászt. Ha rávilágítasz a zseblámpáddal, magad is láthatod, hogy azonnal dührohamot kap.
6. Folyamatosan ellenőrizd a felszerelésedet. Valamit úgyis okvetlenül venned kell még.
7. Magashegyi ( Hochwechsel ) észlelésre elmenni nem kötelező, onnan visszajönni az..

Lovra

 

 

újabb Murphy

Dátum: 2002. március 9. 21:55

Kiss Gyulának, hogy örüljön az Ikeya-Zhang kapcsán.

Lovra üstökös észlelési posztulátumai :
1. Mindig 175 kM-rel odébb, nem felhős.
2. Az észelési idő lejárta után mindig kitisztul.
axiómák :

a, az üstökös észlelés tehát elsősorban térhelyzeti probléma
b, a felhőelvonulás az észlelési idővel konvergál

Aztán legalább meséljétek el milyen a tökös.

Lovra

 

 

Re: ha elsz meg...


Dátum: 2001. május 21. 21:14

Élek, s az ördögtől sem félek.

Lábadozik a gépem. Hála neked, bár fertőződtem de idejében értesítettél, így kb. két óra színtiszta gépbuzerálás után a géphalál elkerült . Szabadidő célszerű hasznos eltöltése megoldva. ( utoljára 5 hónapja egy tápegységfelrobbanás után volt ilyen. Minden HW tönkrement . A Winchesterem is ! ! )
Az előnye az volt, hogy az Astro Controll második verzója sokkal szebb és átgondoltabb lett. ( mert, hogy nem volt elmentve ) Manapság a winchester biztonságosabb mint a floppy.
Észre vetted, hogy a 5,1/4"-os időkben nem volt rossz floppy ? Most meg minden másodikat ( 3,1/2") ki kell dobni. Most már mindent CD-re égetek.
Ha az a kib.... féregprogram tovább él, lehet, hogy egy még szebb controllert írok ?

Egyébként igazat szólsz fehértestvérem. A pulzuskód vezérlés átka a tehetetlen tömeg, ami rázza a távcsövet. Úgy lesz, ahogy mondtad.

Ja, nyelvész kolléga milyen nyelven van és miből idézek ?

Tak zse Limonádovy Joe !

Lovra ( aki még egy kicsit köhög, de már a kórjóslat kedvező )
 

 

 bagósok egységforntba


Dátum: 2001. május 27. 19:22

Szia Gyula !

"A banatba... pedig gondoltam a bagos Jozsi haver el volna mellettem, mig a Dugo atmenne Sancho Panzaba es hozna a cuccodat. No de ha osszejon, ez is lehetseges. Egyenlore meg nincs juniusi veszely, "

No mi bagósok tartsunk össze. Gondolkodom, hogy az irodámban ki fogom írni, hogy " Itt mindenki dohányzik, kérem ön is gyújtson rá ! "
Szóval, ha a június nem jó nektek sem, akkor nagyon bíztató a dolog, hogy családostul kitelepülök a zibcénhundert-re ( feleségem ugyanúgy sváb származék, nagymamája szintén nem tudott magyarul, mint az enyém sem ) aztán telefonálok, hogy mikor zergút.
Ungefer július.
Hali ! ( dohányos üdvözlettel, a dohányosok szövetségének ajánlásával )
Lovra

 

 

Re: [Stella] ez + az


Dátum: 2001. november 17. 12:34

> Magával hozta a fotókról már ismert csillagász barátnéját is, aki
> mellesleg öléggé szimpatikusnak tünt. Ennek hatására gyorsan meg is
> engedtem neki, hogy - a laborgépek foglaltsága miatt - saját gépemről
> levelezhessen. :-))) Na jó, e nélkül is megtettem volna, ismertek milyen
> arany szivem van. (Most kéretik az alattvalóknak helyeselni.)
>

Helyes, helyes !

... szép csillagászlány modsza kell e a gépem, vagy tán észleljünk egy kicsit odakünn a réten ?
Igy szól a király, s a lány a géphez leül, András Király szíve lassan
átmelegül.
Ejnye kaján stella népség most meg mit nevettek ? Aranyszívű András és Ámor jó haverok lettek.

Lovra.
Helyes ! Helyes !

 

 

Hws. akik nélkül nem jöhetett volna létre...

Dátum: 2001. július 30. 20:26

Ha a Bacsi-nak érdekes lenne a beszámoló a hegyi észlelésről és az előzmények is, úgy Gyula érezd megszólítva magad.
Hm...
Szóval öt mezei piros pont Kiss Gyulának a felderítésért, aki nélkül a büdös életben nem találtunk volna oda. Én még most sem találnék oda a parányi falvak és kanyargó hegyi utak között. SZÉP volt GYULA, KÖSZÖNJÜK ! Mentél előttünk mint bölcs vezetőnk. Éppen csak nem volt kiírva a kis fehér autódra, hogy " Follow Me "
Ugyancsak hála és köszönet Dubek Lacinak a furgonért és a szállításért, mert a holmit bizony önzetlenül szállította. A két pupák ( Lovra és Petyus ) csak nézett ki a fejéből a gyomorfájdító szakadékok mellett az egy autónyomnyi hegyi utakon. Minden nagyrabecsülésem, hogy egy kisteherautóval így tud közlekedni ott, ahol egy Range Roverrel kellene. Közben meg még egy hauskaffe-ra is meghívta a társaságot.

Szóval ahogy az oroszok mondják : Vielen dank für die Blumen.....

Lovra

 

 

hochwechseli tanulságok


Dátum: 2001. július 29. 20:03

Tehénországból jöttünk, tanulságokat és szép emlékeket hoztunk....

Hát megtettük az első lépést kedves soproni barátaim.
Az út gyönyörű volt, az észlelés eredményes volt, és ha ilyen a közepes hochwechseli ég ( Androméda GX szabadszemes ) akkor milyen a jó ?!!!
Mindazon túl szeretném az úttörő expedíció tapasztalatait közkinccsé tenni, amihez legalábbis én az elkövetkezőkben ragaszkodni fogok. Akkor lássuk :

mottó : " A felszerelés 70 %-a felesleges, csak az a baj, hogy nem tudjuk melyik 70%..." ( búvár kollégámtól )

1. Hideg van.
Megdöbbentő élmény volt az autóból kiszállni a júliusi nyárra öltözve (rövidnadrág, póló ) az 5 fok hidegre érkezni . ( észveszejtő öltözködés következett be ) Praktikus a síruha, és a sapkán kívül a felhajtható kapucni. Kesztyűből a Dubek biciklis kesztyűje a legjobb. Ujja vége nincs. A forró tea átmelegít, de a lábadat nem. Ezért vastag zokni, téli cipő, csizma kell.
2. Élelem.
közös koszton voltunk Dubek Lacival és a megsaccolt fejenkénti négy dupla szendvics tövig elfogyott. Még a vésztartaléknak szánt két kenyérsarok és kb. 15 cm kolbász is elkelt. Másnap reggel kb. 9-kor Dubekék lakásán két tojásból rántotta +két kifli, narancslé úgy csúszott le mintha egész éjjel nem ettem volna. El kell hát hinni, hogy hidegben nagyobb kalóriabevitel szükséges. A forró tea helyett úgy gondolom jobb a forró leves ( Knorr instant ). Vízből is a megbecsült mennyiség duplája fogyott.
3 Gyógyszerek.
Alapvetően nem kell, de ha mégis ? A közös autó miatt jöjjön haza az egész társaság mert valakinek baja van ? A repülős betegségek előjöhetnek. ( 1743 m ! ) Érzékeny fül, rosszul sikerült fogtömés megronthatja a többiek hangulatát is. Szúnyogcsípésre ne számítsatok.
4. Tartalék
Csavar szortiment az összes lepottyantható és elveszthető fajtából. ( pl. kioldózsinór ) Elem, akkumulátor, film. Este 10-kor az egyik fényképezőgépem gombakkuja megadta magát. ( 150 Ft-os befektetés lett volna ) Így nem tudtam diázni.
5. Pára
Mindenen folyik a víz. Mindent dobozba, fóliába. Az objektívek okulárok nagyon párásodnak. Dubek nem vette észre és sikerült egy sorozat üres kockát fotózni a párás objektív miatt.
6. Összecsukható asztal, szék egyszerűen kell. Polifoam, hálózsák jó ha van ( Petyus hozott és milyen jól tette ! ) Mindezen felül én legközelebb egy parányi kemping gázt is viszek és megróbálom meggyőzni Dubek Lacit, hogy felejtse már el a köldökzsinórt ( elektromos vezeték ) az autó és a távcsöve között, mert arra egész egyszerűen nem lehet vigyázni, hogy ne rúgja el az ember. Nem rúgtuk szét, de szerintem ez inkább a szerencsén múlott.
Ennyi jutott eszembe elsőre . Mindenki hozzáírhatja a magáét.
Összegezve szép volt, jó volt. Nagyon jól sikerült felvételeim lettek papírképre az Andromédáról, a tejútról. A "Buckligewelt" a Milkatehenekkel és égig érő fenyőivel tájfotózásra remek.
Petyus Andris ! A szomszéd hegyek amiről úgy gondoltuk, hogy nem látszik majd jól, előírásszerűen kéklenek a fotókon.
Már sajnálom , hogy nem vettem a fennsíkon a Wetterkoglerhausban egy túristabot cimkét amit távcsövemre ragasztottam volna.

Auf wiedersehen nachstemal Hochwechsel !

Lovra