A Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem

 

Interjúk, előadások hangfelvételei és képanyagai

 

 

2009. II. szemeszter

 

Dr. Pacher Tibor  a "Csillagközi űrutazás: álom és valóság - Napvitorlások, atomcsillaghajók, féreglyukak" meglehetősen rémisztőnek ható és nem igazán tudományosságot sejtető címmel beharangozott előadása előtt csak egyben bízhattunk: egy fizikus nem követhet el szentségtörést ... Hát nem! Nagyon nem, hiszen az előadás éppen a valóság talaján állt, és az ebből kiindulható lehetőségeket is taglalta - nem is akárhogyan! A "köret" is remek volt, hiszen szépen sorban bemutatta, hogy a Szputnyik-1 történelmi repülését az 1970-es években az emberiség első csillagközi követei követték: a Pioneer és Voyager szondák. Negyven esztendeje érintette először emberi láb egy másik égitest felszínét - az Apolló 11 történelmi küldetését a Holdra százmilliók kísérték figyelemmel 1969 júliusában. Galilei 400 éve, 1609-ben fordította távcsövét az ég felé; elsőként látta a Hold hegyeit és krátereit és fedezett fel új világokat, a Jupiter holdjait. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve is. Így talán - akár a legújabb Star Trek film hatására is - hamarabb felmerül az emberben kérdés: valóban el tudunk jutni a csillagokhoz? Létezik-e értelmes élet a Földön kívül máshol is a világegyetemben? Bemutatjuk a kutatás mai állását, a csillagokhoz vezető úton található valós és ma még fantasztikusnak tűnő lehetőségeinket és a témával foglalkozó szervezeteket.

Az előadás második felében szó volt a MINI SPACE WORLD-ről is, amikről legalább tudni érdemes, de akár kapcsolódhatunk is hozzá. (Lásd: www.peregrinus-interstellar.net és www.minispaceworld.com )

Dr. Pacher Tibor fizikus, a PI Club és a MiniSpaceWorld megálmodója

 

Az előadás hangfelvétele mp3-as formátumban (74,2 Mb, 1h 17') itt és ppt anyaga (16,2 Mb) ide kattintva hallgatható/megnézhető/letölthető.


 

 

Szalai Tamás  ezúttal "fejjel lefelé lógva" szerezte szakmai és privát élményeit, amikről  "Kenguruk és kupolák között" címmel tartott igen sikeres élménybeszámolót. Egzotikus utazásra hívta a mintegy 50 főnyi közönséget a világ túloldalára, ahol a fejük tetején állnak a dolgok - földön és égen egyaránt... Az előadás során megelevenedtek egy felejthetetlen szakmai út képei és emlékei a távoli Ausztráliából: a Tejút fényében ragyogó kupolák, melyekből hatalmas távcsövek fürkészik a Világegyetem titkait; a fényes csillagködöktől és csillaghalmazoktól hemzsegő csodálatos déli égbolt, s egy minden ízében idegen világ a maga teljesen egyedi tájaival és élővilágával. További számos érdekesség is terítékre került, például hogy hogyan lehet fekete lyukakra vadászni, hogyan kerül az ausztrál őslakosok szent madara, az emu az égboltra, vannak-e magyar távcsövek Ausztráliában vagy, hogy ajánlott-e a kenguruhús fogyasztása ...

Szalai Tamás jelenleg PhD-hallgató a Szegedi Tudomány-egyetemen, a Stella Sopron szakmai vezetője és nem rég óta a "Meteor" szerkesztőbizottságának is tagja.

Az előadás hangfelvétele sajnálatos módon nem sikerült, így némi vigaszul annak pdf-képanyaga
ide
kattintva megnézhető/letölthető.
 

 

 

 

2009. I. szemeszter

 

Az IYA 2009 rendezvények miatt szemeszter-szünetet tartottunk

 

 

 

 

2008. II. szemeszter

 

Kiss Gyula előadását a tervezett vendég-előadó akadályoztatása miatt a szükség hozta létre, témája ezért - az eredeti szándékolthoz hasonlóan - a Nappal volt kapcsolatos (Csillagunk a Nap).

Az előadás célja a leghétköznapibb nyilvánvalóság (ez esetben a Nap "felkelése-nyugvása", "sütése", stb.) több szempontból való - részben szubjektív - vizsgálata volt, de betekintést nyújtott a Nap és csillagtársai ma ismert mibenlétébe, szerkezetébe és működésébe, továbbá a csillagkeletkezésnek és sorsoknak jelen elméleteibe.

Szó volt a tárgy kapcsán napjaink oktatásában és sajnos a szaktudományban is lényegében gyáván mellőzött emberi, filozófiai és vallási kérdésekről is.

Mindezekről egy amatőrcsillagász "kötetlen" szabadságával. 

A Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinban 2008.09.20-án az előadásról elhangzott összefoglaló riport mp3-as formátumban innen (17,4 MB, 18' 09") tölthető le.

Az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (70,8 MB, 73' 46"), a segítõ PowerPoint képanyag innen (5,1 MB) zip formátumban tölthetõ le. Az animációk helyes működése miatt a fájlokat egy könyvtárba célszerű kifejteni. A mappában az '1olvass_el.txt'-vel érdemes kezdeni. Az eredeti hangfelvétel vége technikai okokból nem rögzült, azt utólag pótoltuk (a hangminőség más).

 

Dr. Keresztúri Ákos is másodszor volt elõadónk, most a "Hungaromars 2008: magyar expedíció az emberes marsutazás előkészítésére" címmel résztvevőként számolhatott be a 2008 tavaszán egy hat fős magyar legénység teljesített kéthetes szolgálatáról az amerikai MDRS sivatagi bázison. Feladatuk annak tesztelése volt, miként tudnának majd az első emberes expedíció tagjai a vörös bolygón dolgozni. Úgy éltek a henger alakú lakóegységben, mintha a Marson lettek volna, és naponta küzdöttek a technikai problémákkal. A szabadban pedig szkafanderben dolgoztak, geológiai kutatómunkát, valamint műszaki karbantartást végezve. Az előadás az expedíció fő eseményeit, és az emberes marsutazás értelmét, nehézségeit, a megvalósítás lehetőségeit tekintette át.

Az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (96,4 MB, 100' 25"), a segítõ PowerPoint képanyag innen  tölthetõ le (48,7 MB). A szokásos "házi rádiónk" (Corvinus Rádió Sopron) riporterének, Horváth Bettinek adott interjú felvétele mp3-as formátumban innen tölthető le (10,8 MB, 11' 34").

 

Szalai Tamás előadására ugyancsak a tervezett vendég-előadó akadályoztatása miatt került sor. Ez a 'szükségből erényt' hasznos esetének is bizonyult, mert a "A csillagászat szerepe a XXI. században (?)" címmel tartott igen érdekes és hasznos mondandója mellett a közelgő Csillagászat Éve rendezvényekre is buzdította a szép számban (zömmel iskolásokból összegyűlt) megjelenteket.

Az előadásban áttekintést kaphattunk a következő években, évtizedekben az emberiségre váró számos problémáról. Megismerhettük, hogy természeti katasztrófák, kontinensnyi területeken pusztító éhínség és járványok, egyre fokozódó politikai és gazdasági válságok mellett vajon megengedhetjük-e magunknak, hogy a Földről az ég, a távoli űr mélységei felé fordítsuk tekintetünket; milyen jövő előtt áll a csillagászat és az űrkutatás a XXI. században, ha sokszor még a közelebbi problémák megoldása is nagy gondot okoz számunkra? Hallhattunk az objektív tények és szubjektív gondolatok fényében az asztronómia kulturális és társadalmi hatásairól az ókortól napjainkig, s arról is, hogyan segíthetne a csillagászat – mint nevelési-oktatási „segédtudomány” – a társadalom jelenkori problémáin.

Az előadás végén pedig egy nagy reményekkel várt eseménysorozat, a „Csillagászat Nemzetközi Éve” tervezett programjai is terítékre kerülnek.

Az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (69,8 MB, 72' 42"), a segítõ PowerPoint képanyag innen  tölthetõ le (41,7 MB). A szokásos "házi rádiónk" (Corvinus Rádió Sopron) riporterének, Horváth Bettinek adott interjú felvétele mp3-as formátumban innen tölthető le (10,8 MB, 11' 34").

 

 

Dr. Szabó M. Gyula "Digitális égboltfelmérések" címmel tartott előadására bizonyára szívesen fogunk emlékezni, s az informatikának köszönhetően erre is visszatérhetünk. Magával ragadóan láttatta velünk az utóbbi évtized csillagászati eszközök óriási technikai fejlődését, megtudhattuk, hogy az eget állandóan észlelő szupertávcsövek adataihoz bárki hozzáférhet. Ez a technika akár két nagyságrenddel megnövelte a megfigyelési anyag mennyiségét, amelynek köszönhetően korábban elképzelhetetlen részletességgel ismerhettük meg a Naprendszer kisbolygóinak és üstököseinek világát, a csillagok életét, a Galaxis szerkezetét, és nem utolsó sorban a Világegyetem szerkezetét, fejlődését, kialakulását és várható sorsát. Örömmel és csodálattal kísérhettük figyelemmel az előadó saját kutatási területét és eredményeit, s a csillagászattal behatóan foglalkozók is végre megtudhatták pl. hogy mennyire "szennyezőek" a kisbolygók ...

Az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (53,3 MB, 55' 31"), a segítõ PowerPoint képanyag innen  tölthetõ le (10,4 MB). "Saját" rádiónk (Corvinus Rádió Sopron) riporterének, Horváth Bettinek adott 'kötelező'  interjúja felvétele mp3-as formátumban innen tölthető le (16,8 MB, 17' 24").

 

 

 

 

2008. I. szemeszter

 

Sárneczky Krisztián már másodszor volt elõadónk, ezúttal a "Robbanó üstökösök" címmel a történeti háttér mellett a téma egészen friss eseményeivel is lebilincselte a hallgatóságot. A 17P/Holmes-üstökös rendkívüli esete ráirányította a figyelmet az üstököskitörések vizsgálatára, emellett a korábbi években észlelt egyéb kitörések áttekintésével kaphattunk egyfajta választ arra, hogy milyen folyamatok működtetik ezeket a drámai folyamatokat, és ezekből milyen következtetéseket vonhatunk le az ősi eredetű üstökösmagok belső szerkezetére vonatkozóan.

Az elõadás kezdetét azonban "súlyosan megzavarta" egy két napja érkezett hivatalos értesítés, miszerint az előadó és tagtársunk, Szalai Tamás felfedezők javaslatát elfogadva hivatalosan is a "Sopron" nevet viseli az egyik kisbolygó. A bejelentést és a rövid magyarázatot követően azonban igencsak elmélyedhettünk a kiváló előadás témájában.

A soproniakat melegen érintő bejelentés és az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (74,7 MB, 77' 47"), a segítõ PowerPoint képanyag innen (57,2 MB) zip formátumban tölthetõ le. Az animációk helyes működése miatt a fájlokat egy könyvtárba célszerű kifejteni.

Természtesen a "mi rádiónk" mikrofonja is éles volt: a 2008.05.24-én a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinban elhangzott riport mp3-as formátumban innen (16,6 MB, 17' 17") tölthető le.

 

Dr. Orbán Aladár személyében ismét "hazai" tudós tisztelt meg bennünket. A soproni MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének laboratóriumvezetőjének különleges ismereteiből talán sikerült elroznunk valamit: "A giroszkópok csodálatos világa és a csillagászati Északi irány kitűzése" címmel próbált eligazodást nyújtani az igyekvő hallgatóságnak. Az előadásban közérthető szinten ismerhettük meg a forgó testek törvényszerűségeit, a pörgettyűk különböző tulajdonságainak hasznosítási területeit, néhány történeti adatot, a csillagászati Észak kitűzésének folyamatát; emellett a magyar giro-teodolit gyártás termékeinek vázlatos ismertetésére is sor került. A téma jellegéből adódóan igen kevés demonstráció volt csak lehetséges, a "giro"-témával az interneten is csak nagyon szerény, egy-két mondatos általánossággal találkozhatunk (képpel pedig szinte nem is!).

Az előadás hangfelvételének meghallgatása előtt javasolt a szokásos Corvinus Rádió riportból egy átfogó, egyszerűsíttet tájékozódást nyerni (elhangzott 2008.04.26-án a Bölcs Bagoly c. tudományos magazinban). A felvétel mp3-as formátumban innen (12,5 MB, 13' 01").

Az elõadás teljes hanganyaga mp3-as formátumban innen (64,2 MB, 66' 54") tölthetõ le. Az előadást segítő ábrákat itt lehet megtekinteni.

 

Dr. Zsoldos Endre az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetétől tisztelt meg bennünket. Az előadása kezdetén rögtön pontosította is a címet: a "Csillagok és science-fiction" témájában igazából a változócsillagok néhány típusára kellett gondolnunk, ugyanis ezekhez kapcsolta a felolvasásokkal is tarkított különleges mondandóját. Az élvezetes előadás és az azt követő "kérdezz-felelek" nem kis mértékben bővítette a "változós" ismereteinket is.

Mint a riportból is kiderült, a Corvinus Rádió riporternője ugyancsak sci-fi kedvelő, de az előadó nem kerülhette meg a változókkal kapcsolatos válaszokat sem. Az interjút 2008.02.23-án hallhattuk a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában. A felvétel mp3-as formátumban innen (8,5 MB, 8' 45"), az előadás teljes hanganyaga innen (41,8 MB, 43' 32") tölthető le.

 

Dr. Ábrahám Péter ugyancsak az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetétől érkezett hozzánk. A "Csillagkeletkezés és korai csillagfejlődés 21. századi szemmel" című előadása szakterületének napra kész ismereteibe is beavatott bennünket. Megtudhattuk, hogy a csillagok születéséről a legutóbbi évtizedekig csak spekulatív elképzeléseink voltak, s hogy a kialakulóban lévő csillagembriók a csillagközi teret kitöltő sűrű porfelhők legmélyén találhatók, és hogy a hagyományos optikai távcsövek számára láthatatlanok. A legmodernebb infravörös megfigyelési technika – földfelszíni óriástávcsövek, valamint a légkörön kívüli űrtávcsövek – segítségével azonban betekinthetünk a csillagkeletkezési régiók legsötétebb zugaiba is. Az előadásban ennek a viharosan fejlődő területnek a legújabb eredményeiről volt szó, és képet kaptunk arról is, mi módon alakulhatott ki a mi Naprendszerünk mintegy 6 milliárd évvel ezelőtt.

Az előadás teljes hanganyaga innen (68,4 MB, 71' 14") tölthető le.

 

 

2007. II. szemeszter

 

Dr. Kolláth Zoltán személyében különleges elõadót hallgathattunk a fényszennyezés égető témakörébõl: nemcsak az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete tudományos igazgatóhelyettese és tudományos tanácsadója, hanem egyesületünk, az MCSE elnöke is. Bár az előadás címe (Csillagos égbolt rezervátum a Zselicben) már innen-onnan ismerõs volt, a lebilincselõ hozzáértés és a számos hiteles, elsõ kézbõl jött ismeret maradandó élményt jelentett mindannyiunknak.

Az elõadás teljes hanganyga innen (71,7 MB, 74' 41"), teljes PowerPoint képanyag innen (16,3 MB) tölthetõ le.

 

Dr. Kovács József az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, Szombathely tudományos főmunkatársa kiváló szakelőadását a "Színképelemzés a csillagászatban – hazai kutatások - A Herbig Ae/Be csillagok spektroszkópiai változásai" címmel hallhattuk. Nem csordult túl az előadó, de az igen speciális témára jó tucatnyian voltak kitartóan kíváncsiak. Ha a Herbig-Haro csillagokkal való ismerkedést Sopronban ennyien fontosnak tartották, akkor a fajlagos alapján a magyar lakosságból legalább 2500-an csüngtek volna a környék összes lehetséges csillárjain...

Kivételesen az előadás előtt készült a témába is bevezető interjú, amit már másnap, 2007.10.27-én hallhattunk is a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában.

A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (10,7 MB, 11' 08"). Az előadás teljes hanganyaga innen (88,7 MB, 93' 28"), teljes PowerPoint képanyag innen (11,5MB) tölthető le.

 

A 2007.11.23-i kettős előadás szabadegyetemünk fénypontja volt a , hiszen mindkét vendégünk 'családtagunk': a Stella Sopron alapító tagjai, fiatal kutatók, akik a szakterületükön máris jegyzettek. Hogy a "premierekre" nem csak az elfogultság miatt jött össze az igen szép számú hallgatóság, ellenőrizhető az előadások teljes hangfelvételeleinek és a segédanyagoknak a meghallgatásával ill. a diasorok egyidejú szemlélésével:

Sipőcz Brigitta - "Exobolygók nyomában a HATNet távcsöveivel" c. előadásának hanganyaga innen (41,6 MB, 43' 18"), teljes PowerPoint képanyag innen (4,9 MB) tölthető le.   

Bacsárdi László - "Kvantuminformatika használata az űrtávközlésben, avagy hazatelefonálhat-e E.T. a fénysebességnél gyorsabban?" c. előadás hanganyga innen (50,6 MB, 52' 41"), teljes a képanyag innen (4,3 MB) tölthető le.

 

2007. I. szemeszter

 

Dr. Hetesi Zsolt fizikus és teológus a "Tudomány és hit, tudomány vagy hit?" címmel tartott előadására komoly aggodalommal készültünk: mi lesz, ha pótszékek - netán az előtér - is bevetésre kerülnek? Az aggodalom jogosságát igazolta, hogy a példátlan mozgósításra számos "biztos vendég" nem jött el, így éppen elég lett a 100 szék... A témája okán is mélyen szántó előadásra sok ismert személyiség mellett a csillagászatért (eddig?) különösebben nem rajongó vendégünk is volt, igazolván: hatalmas az igény a kimondani nem nagyon mert kérdéseknek, témáknak is helye van a tudományos ismeretterjesztésben! A nemcsak a tudomány iránt elkötelezett rádiós "házi riporternőnk" munkája mellé ezúttal a Bécsben tanuló lányát is hazahívta. Az előadás után készült interjút 2007.03.09-én már hallhattuk is a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (7,5 MB, 7' 46").

 

Dr. Frey Sándor a "Rádiócsillagászat Magyarországon" című előadását ismét nagy érdeklődés követte. A világűrből érkező rádióhullámok alkotta 'képet' - az ő szellemes hasonlatával élve - a szemünkre képzelt két képzeletbeli, egyenként jó 100 m átmérőjű parabolaantenna segítségével követhetnénk. Az izgalmas előadás - szokás szerint - a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjának riporterét is megkapta. Az előadás után készült interjút 2007.02.09-én hallhattuk is a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (14,7 MB, 14' 37").

 

 

2006. II. szemeszter

 

Szalai Tamás  Bostoni (tea)délutánján igazán kellemesen érezhettük magunkat. A látványos - és szakmailag sem csak könnyed - előadáson nyitott szemmel álmodhattunk az 'újvilágbeli' közös utazáson. Különös büszkeség tölthet el bennünket, mert a Stella Sopron 'saját fiának' számít: nálunk ismerte és szerette meg a csillagászatot, velünk együtt észlelt, s ha teheti, most is eljön. Számos elfoglaltsága mellett oroszlánrészt tud vállalni pl. a Szabadegyetem szervezésében is. A Corvinus Rádió - az alábbi interjúból is érezhetően - teljesen egyenrangú tudományos szakember/jelölt/ként kérte a mikrofon elé. Az interjú 2006.09.15-én a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hangzott el. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (4,7 MB, 10' 7").

 

Dr. Szatmáry Károly előadása a címe alapján 'biztos befutónak' számított (Új eredmények az exobolygók kutatásában). Megnyugodhatunk: felkérése jó választás volt. Az előadás emlékezetes sikerét nemcsak a közönség, de a "házi rádiónk" is visszaigazolta: amint azt az interjúból hallhatjuk, Horváth Betti szerkesztő-riporter alaposan készült a beszélgetésre.  A Corvimus Rádió tudományos magazinjában 2006.10.11-én elhangzott interjú mp3-as formátumban innen tölthető le (11,3 MB, 12' 24").

 

 

2006. I. szemeszter

 

Dr. Wesztergom Viktor előadása A geomágneses tér és a napszél címmel hangzott el 2006.03.10-én. A sors szeszélye folytán sem a saját operatőrünk, sem a Corvinus Rádió riportere nem érkezett meg, így a kép- vagy hangfelvétel híján maradt az egyébként roppant érdekes témakör.

A jó dolgok azonban önmagukat meg szokták oldani: a Corvinus Rádió "Bölcs Bagoly" csak pótolta a hiányt. A 2007.11.24-én a témában elhangoztt interjú innen tölthető  le (19,3 MB, 20'11").

 

Dr. Gucsik Arnold előadását (Kozmogén dinamika és az élet fejlődése Földünkön) nem csak a remekül cseng? "a NASA főmunkatársa" titulus miatt kísérte rendkívüli érdeklődés, hanem - soproni lévén - a hazai pálya is vonzotta a hallgatóságot. Az előadáson az újsütetű (igazából a nevéből meg sem fejthető jelentésű) tudományos szakág mibenlétéről is tájékozódhattunk. Dr. Gucsik szakterületének világhírű avatott szakértőjeként természtesen "nem bújhatott el" házi rádiónk érdeklődő riportere kérdései elől, így rendkívül érdekes mondandóját az éteren keresztül a 100 km-es vételkörzetben Bécstől Győrig sok tízezren hallgathatták. Az interjú 2006.04.14-én a Corvinus Rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hangzott el.

A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető  le (9,2 MB, 19' 8").

 

Dr. Hegedüs Tibor A vélt UFO jelenségek valódi értelmezéseiről tartotta igencsak érdekes előadását. A riporternő "téridő"-problémái miatt csak az előadást követő napokban táv-vendégeskedhetett a helyi rádióban (Corvinus Rádió Sopron). Az UFO-jelenségről is szóló összefoglalója felidézi a nagyon érdelkes és sokunk okulásra szolgáló előadást. Az interjú 2006.02.22-én a rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hangzott el. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (15 MB, 16' 27").

 

2005. II. szemeszter

 

Bartha Lajos nemcsak remek előadásában tárt elénk újabb ismereteket, de a helyi rádiónknak (Corvinus Rádió Sopron) adott interjúban is érdekességekkel szolgált. Hallhattuk többek közt, min dolgozik jelenleg. Az interjú 2005.11.23-án a rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hangzott el. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (10,1 MB, 10' 43").

 

Keresztúri Ákos sem úszta meg "saját rádiónk" (Corvinus Rádió Sopron) riporterének, Horváth Bettinek jellemző információéhségét. Az előadás tárgyára irányuló interjút 2005.09.28-án a rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hallhattuk. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (10,7 MB, 11' 23").

 

 

2005. I. szemeszter

 

Csizmadia Szilárddal az előadása előtt a Corvinus Rádió (Sopron) riportere, Horváth Betti készített interjút. A felvétel 2005.3.23-án a rádió Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjában hangzott el. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (11 MB, 12' 41").

 

Dr. Almár Iván csillagász-űrkutató is "mikrofonvégre" került, Horváth Betti a vele készült interjút a 2005.04.27-én a Corvinus Rádió (Sopron) Bölcs Bagoly c. tudományos magazinjába szerkesztette. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (10 MB, 10' 36").

 

Dr. Verő József akadémikus, az MTA sopronban levő Geodéziai és Geofizikai Intézetének kutatóprofesszora, Sopron Város díszpolgára nagyon színvonalas előadásában ismerhettük meg, mennyire érdekes és komoly - ugyanakkor milyen tudományos igényű - tevékenység folyik a "házi" tudomány e fellegvárában. A hangdokumentum ezúttal (technikai okokból) egy korábbi interjú, amit a Corvinus Rádió (Sopron) az űrkutatás Napja programjában hangzott el, de az előadás summázatának jól megfelel. A felvétel mp3-as formátumban innen tölthető le (19 MB, 20' 22").