Keresés

2018-09-29 10:35
Keserű közlemény (kiadtuk 2018.09.22-én)

Szerző: KISS GYULAE honlapunkon nem megszokott tájékoztatást és állásfoglalást a közelgő - joggal a tudomány ünnepének tartható - "Kutatók éjszakája" miatt adjuk.

A Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület Soproni Helyi Csoportja a rendezvényen kezdetek óta sokak megelégedésére távcsöves bemutatót tart. Sajnálattal értesültünk azonban, hogy ugyanezen az estén a soproni TIT egy asztrológiai előadással "tiszteli meg" az ilyesmire fogékonyakat. A rendezvényük áltudományosságára és célzottan a jeles estére időzítésére csoportunk képviseletében egyik szakcsillagász tagtársunk levélben felhívta a soproni TIT új vezetőjét, aki válaszában teljesen nyilvánvalóan elutasította a megkeresést.
Az illető még hivatalba lépésekor (a korábbi nagyon sikeres Stella - TIT együttműködésre hivatkozva) megkeresett „fantasztikus” terveivel, aminek részleteire rákérdezve megtudtam, hogy asztrológiai előadásaik is lesznek. Ennek hallatán azonnal félbeszakítottam a mondatát és a beszélgetést, jelezve, hogy tudomány-ellenes népbutításához nem vagyunk és leszünk partnerek, így csillagászati előadásainkra az ő vezetése alatt ne számítson.

Az országos TIT-tel már máskor és másutt is voltak a tudományoknak gondjai, e sajnálatos hagyományhoz ezúttal a soproni is csatlakozott, ami nemcsak a tudományos életnek, hanem a városnak is szégyene. Az időzítésre pedig ki-ki kereshet alkalmas jelzőt...

Érdemes itt emlékezni egy Einsteinnek tulajdonított mondatra: "A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság. Bár az elsőben nem vagyok biztos."

Kiss Gyula
a Stella Sopron vezetőjeKapcsolódó oldalak:Kapcsolódó hírek:<- Vissza a listához
Üdvözlünk a Stella Sopron honlapján!

 

Ezek az oldalak a csillagászat iránt érdeklõdõk és tagjaink tájékoztatását szolgálják. Érdeklõdés, kérdés esetén a stellaKUKACsopron.nyme.hu

címen vagyunk elérhetõek, rendezvényeinken személyesen is várunk mindenkit. Az egyes rendezvényekrõl részletesebben a " Programjaink" alatt lehet tájékozódni.

 


Csillagfórum

Kérdése/d/ van, vagy csak a csillagászathoz kéne valahogy közelebb kerülni, esetleg "beleszeretni"? Minden érdeklődőt szeretettel várunk a csillagfórumra! /bővebben a "Programok" - "Csillagfórum" oldalon/

 


Csillagászati jelenségnaptár az MCSE honlapjáról

Itt látható az aktuális égbolt látványa és az aktuális hónap legfontosabb csillagászati jelenségei a Meteor csillagászati évkönyv adatai alapján. Az adatok 1900-tól 2100-ig beállíthatók és megtekinthetők.

 

 

 

 


Programjaink

(Idõpontok a polgári idõ szerint! A teljes negyedév 'doc'-ban a címről letölthető.)

 

 

ddec. 28. P Távcsöves bemutató FHNP Madárvárta, 16h 45m

 

dec. 29. Szo Észlelő hétvége pótnap

 

jan. 4. P Távcsöves bemutató (QUA meteorraj)

FHNP Madárvárta, 17h

 

jan. 5. Szo Észlelő hétvége pótnap

 

jan. 11. P Távcsöves bemutató Várkerület 16h 30mUtolsó módosítás:  2018.12.14 23:54