Keresés

Napfogyakozás Emléknap - 2000. augusztus 11.

2000. augusztus 11-én Napfogyatkozás Emléknapot szerveztünk Sopronban. A rendezvény kezdetét 14:00-ra hirdettük meg, azonban már 13:00-tól elkezdtük a pakolást a Széchenyi téren, a Széchenyi szobornál. 13:30-kor szakadó esõben volt részünk, ami a kihívott regionális televíziót is visszavonulásra késztette. Szerencsénkre azonban hamar kisütött a Nap, így távcsöveink segítségével az érdeklõdõk megcsodálhatták a napfoltokat. Több száz ember pillantott bele a téren lévõ két távcsõbe. (Az egyiket Kiss Gyula, a másikat pedig Dubek László hozta magával)

17:00-19:00 között elõadásokat tartottunk a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dísztermében. Zajácz György csillagászati ismeretterjesztõ (aki Debrecenbõl érkezett közénk) az általa megfigyelt napfogyatkozásokról beszélt a hallgatóságnak. Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület fõtitkára pedig az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozás elõtt és után megjelent kiadványokkal foglalkozott.

19:00-tól ismét kiálltunk a Széchenyi térre. Megvártuk míg besötétedik (ez kb. két órába telt) és a Hold feltûnik az égen - innentõl kezdve a majdnem teleholdban gyönyörködhettek az emberek.

Mizser Attila átadott egy Telementor (63/840-es) távcsövet a Soproni Csoportnak, egy évi használatra. A csoport tagjai közös megegyezéssel a távcsõt Sipõcz Brigitta kezeire bízták.

Haditanács

 

Wow, tényleg nem a lencse foltos!

 

Akik szervezkedtek (balról-jobbra):

Tóth Zoltán, Sipõcz József, Holper Feri, Sipõcz Brigitta, Zima Judit, Németh György, Bacsárdi László, Sipos Tamás, Kiss Dávid, Kiss Gyula

elõtérben: a csoport legújabb távcsöve, amit egyévi használatra kaptunk

 

Bacsárdi LászlóUtolsó módosítás:  2008.04.17 22:34