Keresés

Hochwechseli beszámolók III.

 

Hochwechsel - másodszor (2001.08.15/16)

avagy: csillagászat egy felhõ közepén

 

Az elsõ ausztriai gyõzelmen vérszemet kapva a következõ ígéretes augusztusi éjszaka minden elõrejelzés szerint pompásnak ígérkezett, sõt hajnal felé a Jupiter és a Vénusz között levõ holdsarlóval parádés zsánerfotókra is számíthattunk.

 

Az oda-út már biztonsággal és rutinosan pergett: ezúttal Holper Feri és 220-as Dobsonja is erõsítette a Dubek Laci, Petyus András és Kiss Gyula összeállítású csapatot. A felérkezéskor eléggé élénk szél és szokatlanul enyhe (15 °C) idõjárás fogadott bennünket a kánikulában hagyott hegyláb után.

 

A horizonttól kb. 20 fokig erõsen párás volt, de a naplementét (és fotózását) követõ szokásos elõkészületek (kávézás, pólusraállás) már gyanús elõjelek kíséretében folytak. A hõmérõ a sötétedéssel sem akaródzott 15 fok alá szállni, a szél erõsödött, majd sikerrel megállapítottuk: felhõben vagyunk! A beszélgetés és csodavárás elég vidáman telt: valaki felfedezte, hogy az alig 10 m-es látótávolság mellett kiváló "légvédelmi reflektorozást" lehet produkálni a zseblámpákkal. Nagyon jó móka volt, megpróbáltam videóra venni, de az eredeti élményt és látványt nem tudta rögzíteni.

 

Laciék átkiabáltak, hogy van itt egy osztrák (a kocsiját már érkezéskor láttuk). Odamentem, s kedvesen érdeklõdött, honnan vagyunk. Õ Bécsbõl jött (gyakran jár ide), de úgy látja, jobb a vendéglõben "észlelni". Kérdésemre elmondta, hogy neki 200-as "elikszmikszpiksz" szuper-izéje van, mire mi csendesen brunnyogtunk valami akármit…

Szóval rongy idõben tök mindegy, hogy kinek mije van… Amúgy még mindig 15 fok van, s üvölt a szél, mos bennünket a felhõ. Minden úszik: az optikákat bevittük az autókba szárítani.

 

Éjfél körül már bõven az autókban ücsörögtünk, s érezhetõ volt a harci kedv fogyatkozása. A Nyilas "rojtosra fotózásáról" ismét lemondhattam, de a hajnali parádé erõs reményt táplált bennem. Nemúgy társaimban, akik éjfél után csalódottan elõvezették a hazautazási vágyukat. Az éjszakai hazautazással kapcsolatos õszinte aggályom kifejtése inkább csak költõi szózatnak minõsült: egy perc alatt egyedül maradtam a "világ tetején": boksz sötét, viharos szél, a felhõ rohanása a környezetem minden szegletében. A kb. 30 m-re levõ vendéglõ fényeit is alig lehetett kivenni, a benn mulatozó bécsi kockás furgonja némi kontúrt láttatott. Aztán a fény is kialudt. A szél süvít, egyhangú, szürke, vizes és reménytelen minden…

A Petõfi rádiót (is) kitûnõen lehettet fogni URH-n, de az érdekes beszélgetésnek 3-kor vége lett. A kocsiból ki-kipillantgattam - semmi változás.

 

Úgy negyed 4 körül nem találván értelmes mûsort - feltettem Liszt Koronázási miséjét, s a fenséges Kyrie-dallamok bûvöletében majdnem el is felejtettem kinézni, s amint néhány perc múlva így tettem is, alig tudatosult: FELROBBANT AZ ÉG!!! Ekkora pompát még soha nem láttam, pedig pár évtizede lesegetek már: Az Orion teljes egészében látszik, a bolygók és a holdsarló (micsoda hamuszürke!!!), a Capella majd' leszakad - és mindenki a helyén van fenn!

 

Az ordító szélben a fotózáshoz egyetlen esélyem maradt: a kocsi bal hátulsó kerekéhez leülve az állványt szétterpesztve exponáltam (negyed óra alatt egy tekercs…). Még egy kis derengõ hajnalpír is akadt (-20° "magasan"!), egy sporadikus D-É irányban az egyik fotón is "megtapadt", majd zárásul egy 10°-os szabványos perseida rohant a nap iránya felé - szerintem Sopronba sietett…

 

A "kegyelem" alig fél óráig tartott: a Nap felkelésére már csak abból lehetett következtetni, hogy a rohanó felhõben néha világoskék lyukak is röpködtek. A fehér kocsimat 15 méterrõl már nem lehetett látni. Gyors pakolás, majd kb.300 m-rel lejjebb - káprázatos tiszta, kánikulai hajnal, s visszatekintve a Hochwechsel csúcsa helyén egy hatalmas felhõpaplan…

A "földszinten" még bosszúból exponáltam egy napkeltét…

 

A "megérte-e?" címû értékelést úgy zárhatnám: akinek még nem adatott ilyen 20 perc, érdemes akár tíz éjszakát is ücsörögni - egyedül egy felhõ közepén.

 

(Kiss Gyula)Utolsó módosítás:  2008.04.18 00:20