Keresés

Hochwechseli beszámolók IV.

Megint a csúcson

(Hochwechsel, 2002.06.14-15)

Igaz, idén ez a harmadik tervezett lett az elsõ, de összejött.

 

Már minden viszketõ szem és csillag-rajongó szív régóta készen állt, s meg is lett a jutalma: eddigi legjobb egünket éltük át a kétórányi tiszta csillagászati szürkületben. De lássuk az elõzményeket!

 

A mucki sikertelen 19 órás holdsarló-észlelésünkön elõhozakodtam a "mehetnénk már" címû gyújtogatással, ami Dubek Lacin azonnal tüzet fogott. A mondatom végét sem várva meg: mobil - Lovra(nits Józsi) - hogytudnillik 14-e péntek, stb. Kitörõ öröm: Lovra is jön!

 

Az csak természetes, hogy végül is nem jött, s az meg pláne, hogy az eredeti (ti. 13-i) idõpontra Dubek rosszul emlékezett, de végre mindenkinek jó lett. Nagy-Dobsonosunk újra nem akadt, de a Dubek Laci, Petyus András, Hoffer Peti és Szalai Tamás (utóbbiak újoncok az osztrák hegyen) felállásban két kocsival öten vágtunk neki az útnak.

 

A "vágás" hamar túlzásnak bizonyult: Wr.Neustadt után az autópályán majd' egy óra "Stau"- azaz kényszerparkolás - a javából. Peti sûrû hátratekintgetése mellett egyre gyakrabban és aggódva lassítgattam, mígnem 1200 m magasságban kiderült: a másik kocsi enyhe asztmával küszködik, de sofõrje megnyugtatott: egyesben fel tud jönni. Így lett.

 

A csúcsra érve a szokásos földszinti 30 ° C-ot (az ugyancsak szokásos) 10 °C követte (késõbb 12 °C lett - reggelig), s a lavinaszerû "Klott-gatyáról síruhába ööööl-tözz!" címû magyaros színmû következett. Mármint a dolgosabbjának, ugyanis a komótosabb uraságok azonnal a vendéglõ megrohamozásába kezdtek. Jómagam a mûszerfelállítás szertartásait helyeztem elõnybe. Peti is kihagyta a "kocsmázást", s inkább a felfedezést választotta.

 

Napnyugta. A szokásos fogadkozás: van már rengeteg fotó, csak ha extra lesz, stb. És természetesen - mint mindig - nem lehet nem-exponálni… No és a Szuper-Guide szerinti napnyugtához képest jó 4 percnyi késés: hiába: ebbõl a magasságból a Napot is "lenézi" az ember.

 

Szinte rohanva, rangsor szerint bújtak elõ a csillagok, s az elõjegyzett szabadszemes megfigyelnivalóim közül a trónkövetelõ Dschubba (delta Sco) szinte együtt "kelt" az Antaresszel! Ha (Ksl jóvoltából) nem tudtam volna elõre, hogy az eredetileg +2.2 mg-s dSco már csak 0.5 mg-vel gyengébb nála, rávágtam volna, hogy ugyanolyan fényes. Fantasztikus ez a gyors fényesedés!

 

Aztán a még piruló ÉNY-i horizont mellett uralkodni kezd a négy napos Hold (még jó, hogy nyugvása éppen az - amúgy ilyentájt nyúlfarknyi - asztronómiai szürkület kezdete). De itt a csoda: a Holdtól még simán ragyog Tejút! Asztapaszta… mint egy otthoni átlagos, holdtalan ég! Mi lesz itt, ha lenyugszik?

 

Hát lenyugodott. De hogy!? A vékony sarló az amúgy borotvaéles horizonthoz közelítve döbbenetesen bevörösödött, s a tûhegyes utolsó csücskét is végig lehetett követni! Sikerült videóra vennem, s bár a végsõ nyugvási szakasz elég borsós lett, Hoffer Peti hûen közvetítette az eseményt mellettem, mivel binokulárral követte. Ez is felejthetetlen marad...

 

Na nyomás dolgozni: alig két óra van fotózásra! Súlyos taktikai hiba volt az Antenna gx-pár elnapolása (jövõre - mondván már úgyse látszik). Hát ilyen kihívóan pöffeszkedõ Corvust még nem láttam. Bokszfekete. Na mindegy, maradnak a rövid futamidejû D-i kulminálók. Irány a Sco M6-M7 és környéke f/220-al! Azaz… igen: megint a vég: a szél eláll és iszonyatos levizesedés: minden úszik! Fotó természetesen szóba sem jöhet. Sovány vigasz: Petyus fûtõmandzsettái könnyedén veszik az akadályt. (azért pozitívum is termett: azóta végre nekiláttam a rég tervezett fûtéseim legyártásához). A többiek is küzdöttek, (némán, vagy illetlen kifejezéseket mellõzni igyekezvén) szárítkoztak, ki-ki saját hatáskörben próbált úrrá lenni a helyzeten.

 

A hegy azonban kegyes is volt: kb. 01-h /LT/ után csökkent, majd eltûnt a pára, így két hosszabb expozícióra tellett. S minthogy közelgett a szürkület vége, további két alapobjektíves panorámát is lesürgettem a Nyilasra és környékére. Eközben természetesen a nyári égbolt szépségei is sorrakerültek, s Tamás- mint /majdnem teljesen/új távcsõtulajdonos - némi segítséggel - pásztázgatta a "kötelezõ" mélyegeket is.

 

Az ÉK-en kegyetlenül hamar felfele törõ Capella már a búcsúzás elõhirnöke lett: ÉK-en gyanús dolgok készülödtek: a pirkadatra "kötelezõ" álmosság a csapat jó részét a kocsikba terelte. Peti és én tartottunk ki (csodálatos drapp/barack-színû pirkadati háttér mellett kiválóan csillagász-arcélsziluetteket lehetett rögzíteni…).

 

A napkelte közeledtére eléggé betegesen ébredezõk igyekeztek frissülni, s a várva várt "nagy mutatvány" harsogva közeledett. A horizont rohamosan hízó drappja egyre vadabb barackszínt öltött, a sötét eget egy inkább zöldes világosabb kék ív kötötte össze! Hihetetlen színpompa! Aztán alul egy vastagabb páraréteg tolakodott fel, s tippelgettük: hol fog kibukkanni. Ja! És persze mikor!!!

 

A "szabályszegõ" miatt 4 perccel a "hivatalos" idõpont elõtt eleresztem a torkom, ahogy bírom: KINN VAAAAN!!! ("Úristen: de hol!?… Látom! Öregeeem! …Azannya… lekéstem..", stb. - szóval pánik.) Lefagyott mindenki: a Nap a (vélt) horizont helyett a kb. 3 foknyi magas szürke szutyok KÖZEPÉN, kristálytiszta felsõ ívvel és méltóságteljesen kezdett emelkedni. Mint a mesefilmekben a tenger királynõje. Hát ezt már nem lehet überelni…

 

Hát lehet. Az összes lehetséges alakot (cserépköcsög, teáskanna fedõvel, tojás kalappal, kocka, elváló "esernyõ"-felsõrész, stb.) gyatra kísérlet szavakkal követni. Talán a felvételek emlékeztetnek az élményre - némelyest.

 

De felkapaszkodott, nyomás pakolászni. Egy frászt!!! Valaki kiböki (Dubek /?/): alatta egy másik Nap! Brrr… napkutya/melléknap. Vagy mégsem? Mellette - felette semmi. Csak alul, mintha egy tóban tükrözõdne: vakító "másodnap" - csak éppen Androméda-alakú a szürke ramatyban.

 

Már nincs is erõnk újongani: csak rezignáltan kattogunk (és video)…

 

Lehet-e még írni errõl?

Lehetne, de minek…

…. szóval ilyenért kell fel menni 1743 m-re… -

 

Petyus András és Kiss Gyula képei a Galéria - Észlelések - alatt,

a  2002. június 14-15. - Ausztria - Hochwechsel tételekben

 

 

/nem különösebb/ únszolásra írta:

 

Kiss Gyula

(akinek ha megadatik, "Fenntrõl" is szívesen pillant erre a Pannontenger-széli "szirtecskére"…)

 

  Utolsó módosítás:  2008.04.17 23:24