Keresés

... hát még ha ki is mentünk volna!!!?

/a LEONIDAK listára küldött beszámoló/

 

Friss élményeimtõl ösztökélve néhány szó a szükségbõl sajnos szólóra sikeredett udvari észlelésemrõl.

Az elsõ -2 magnitudós elõfutár már aug. 5-én durrant olyan 30° hosszan az UMa-Boo-ban, s ha tehettem, a többi napon is ki-ki néztem. Igy volt ez 11/12 hajnalban is: olyan 01 UT-körül a nejemet is riasztva csodáltuk az elég szép potyogást. Az ezt követõ e-mailok áradata kissé megszeppentett: a 12/13-ra hirdetett IMO-s maximum ennyire elcsúszott volna?

 

No sebaj: "szabál az szabál" jelszóval az elõre szervezni próbált csoportos észlelés helyett lázcsillapítókkal felfegyverkezve az "IMO"-s 13-a hajnalt az udvaron észleltem. Éjfél elõtt már a Holdat is "legyõzve" villantott olyan 10 db, de 23.30 UT-tõl komolyabban nekiveselkedtem. A szûkös égterületen az átlag 3-4 hmg volt, a pára 60° alatt csak igen fényeseket engedett látni. A holdnyugtával a zenit körül a Tejút is látszott.

 

A körülmények miatt csak fejben számoltam: a 4 óra észlelés alatt 116 db-ot láttam /ebbõl 4 KCG, 1 db -2 mag. aquarida és 1 sporadikus/, vagyis 110 PER esett számomra, természetesen +2 mag alatt semmi sem látszott, a látottak legalább fele -1 mag-nál fényesebb volt, jó harmaduk maradandó nyomot is hagyott /egyik "duplát" is: újra feléledt útközben!/. Ezt a számot a gyenge körülményeimhez képest a tervezett észlelõhelyen csoportban minimum megötszöröztük volna. A ZHR folyamatosan magas volt.

 

A PER-hullás sûrûsödése 00.15 UT körül egyértelmû volt, de 01.30 UT után is jelentõsen emelkedett. A csomós "fröccsenések" legszebbje: az Aql-ban végezte 3 db 0 mag körüli, szinkronban rohantak egymástól olyan 5-8°-ra /enyhe nyomokkal/.

 

A különleges csemegék azonban nem a PER-családból jöttek: egy -1 mag-os KCG a Dra-ban csak alig 5°-ot ballagott, azonban a színe egy életre szóló élményt adott /folyamatosan igen erõs sötétvörös-bordó, csóvával/. Egy másik KCG "zigzag"-ot produkált: a jó 30°-nyi útja során D-re ugrott kb. 20 szögpercnyit, majd nagyjából ugyanannyit vissza az eredeti pályája közelébe /ha nem láttam volna jó pár LEO-t akár derékszögben is ugrabugrálni, nem hinném el másnak.../. A harmadik extra egy -3 magnitudós sporadikus, ami a visszafejtett irányból következtetve a Gem tájáról jöhetett. Egész É-on ballagott, útjának olyan 60°-nyi szakaszát láttam, de amikor a szomszéd épület mögött feltûnt, már teljes fényében ragyogott. Koromnál fogva nem igazán sikerült felugrani, de az erdei fák közt még mindig ragyogott.

 

Emlékeimmel összevetve 2008-ban az egyik legszebb PER-hullást láthattam, s megerõsített abban, hogy ha megadatik, a 2010-es újholdas PER-hullásra feltétlenül felviszem a soproni csapatot egy magas hegyre.

 

Kiss GyulaUtolsó módosítás:  2008.08.14 22:55